• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 73 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 411 662 / 2986 dni
 
smakoszka
 
Kupiłam ostatnio w aldiku mrożone forelle czyli pstrągi. No i dzisiaj postanowiłam je przygotować nam w ramach obiadu.
Najpierw chciałam je zrobić z czosnkiem niedźwiedźim i płatkami migdałowymi, ale się okazało, że nie mam w domu tych platków, a i czosnku niedżwiedziego też zbyt mało. Ale za to w doniczce na balkonie pięknie rozrasta mi się rozmaryn. No i od razu wiedziałam jak przygotuję nam dzisiaj te rybki.

Wyszły przepyszne. Delikatne w smaku, z lekko czosnkowo-cytrynową nutą, pachnące rozmarynem. Chłopaki już dziś domagaja się powtórki tego dania za kilka dni.


SKŁADNIKI (dla 4 - 5 osób):

* 4 - 5 sprawione pstrągi
* 1 - 2 cytryny
* 4 - 5 gałązek świeżego rozmarynu
* 8 - 10 liści zosnku niedżwiedziego lub 5 - 7 ząbków czosnku
* nieco oliwy
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki mieszanki ziołowej (u mnie ta: smakoszka.pinger.pl/m/3842849 lub jakieś mieszanki przyprawowej do ryb (zwykle zawierają one też gorczycę)
* pół łyżeczki papryki

dodatkowo:
* folia aluminiowa
forelle pieczone z rozmarynem i cytryna.JPG

Duże płaskie naczynie żarodoporne lub płaską blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i skropić go nieco oliwą.
Piekarnik nagrzać do 180°C.

Pstrągi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawy wymieszać w jakieś małej miseczce.
Jeśli mamy liście czosnku niedżwiedziego też je umyć i nieco osuszyć, jeśli mamy zwykły czosnek, to obrać go i pokroić na cieniutkie plasterki.
Cytryny wyszorować szczoteczką pod gorącą wodą.

Każdą rybkę natrzeć od środka mieszanką przyprawową, a następnie włożyć do brzucha po 2 liście czosnku niedżwiedziego lub kilka plasteków czosnku.
Natrzeć pstrągi mieszanką przyprawową również od zewnątrz i ułożyć je na blaszce lub formie  żaroodpornej.

Półtorej cytryny pokroić na plasterki.
Na Każej rybie położyć po jednej gałązce rozmarynu, a następnie przykryć 2 lub 3 plasterkami cytryny. Na sam koniec skropić całość jeszcze sokiem wyciśniętym z niepokrojonej połówki.

Blaszkę (lub formę) przykryć dobrze od góry folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec (w zależności od tego jakie rybki są duże) ok. 30 - 40 minut.
P1150088.JPG

P1150090.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego