• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 155 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 415 167 / 3068 dni
 
smakoszka
 
Na balkonie mimo ciągłego deszczu moje zióła rosną jak szalone. Szałwia, choć co chwilę obrywam jej listki, coraz bardziej bujniejsza jest. Lubię ją. I też dlatego wciaskam ja w przeróżne potrawy. Zawsze wychodzi coś ciekawego i nienudnego.

W domu miałam jedynie trzy dość spore kotlety z indyka. No to postanowiłam je przerobić na cztery pyszne szaszłyczki.


SKŁADNIKI:

* ok. 600 g piersi drobiowych
* kilkanaście listków świeżej szałwi
* kilkanaście sztuk suszonych moreli (najlepiej takich "soft", ususzonych pół na pół)
* sól, pieprz
* patyczki do szaszłyków

na marynatę:
* 1 czubata łyżka dżemu z moreli (lub brzoskwiniowego, lub ananasowego)
* 2 - 3 łyżki oliwy
* 1 łyżka ostrego sosu chilli lub salsa
* 1 - 2  ząbki czosnku
* przyprawy w ilościach na oko według uznania: imbir, pieprz, paryka, ulubiona przyprawa do mięsa
szaszlyki drobiowe z szalwia i suszonymi morelami.JPG

Mięso posolić, popieprzyć i pokroić na paseczki. Na każdy położyć po jednym listku szałwi i zawinąć jak ślimaka.
Suszone morele poprzekrajać w poprzeg na poł (niekoniecznie). Jeśli mamy suszone soft, to nawet nie trzeba do tego noża, latwo odkleić od siebie połowki moreli.

Na patyczki do szaszłyków nabijac na przemian "slimaki" z mięsa i morele.

Wszystkie sładniki marynaty wymieszać w jakieś miseczce. Marynata ta posmarować mięso i odstawić do lodówki na jakieś poł godziny.

Potem szaszłyczki upiec na grillu, na patelni lub w piekarniku - jak tam lubicie.
P1150100.JPG


Przepis dodaję do mojej akcji Pingerowa Kuchnia z Ziołem smakoszka.pinger.pl/m/18832377

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.