• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 73 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 411 662 / 2986 dni
 
smakoszka
 
Kapsel uwielbia rybki i mógłby je jeść dziennie. Ja już niekoniecznie. Jednak dobrą rybkę zjem i ja. A na pewno zjem jakieś dobre warzywka z piekarnika. Najlepiej więc połączyć jedno z drugim.

Kilka dni temu kupiłam dwa Wolfsbarsche - nie jestem pewna, ale chyba po polsku to jakiś gatunek okonia. Trzeba było je jakoś przygotować. Przejrzałam wtedy zawartość lodówki i tak powstało to danie. I naprawdę było pyszne. Zatem polecam.


SKŁADNIKI (dla 2 osób):

* 2 sprawione ryby (okonie, pstrągi, dorady - co tam macie)
* 1 pomarańcza
* 1 cytryna
* pół pęczka natki pietruszki
* 2 fenkuły
* 3 - 5 kartofli
* 2 - 3 łyzki oliwy
* sól, pieprz,
* 1 - 2 łyżeczki dowolnych ulubionych suszonych ziół
ryba marynowana w pomaranczach ii upieczona z fenkulem i ziemniakami.JPG

Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć na zewnątrz i w środku. Do jakieś miseczki wycisnąć sok z pomarańczy i z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekać i wmieszać do soku cytrusowego. Tak powstałą marynatą zalać ryby i wstawić je na godzinę do lodówki.

W tym czasie fenkuły umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, wyciąć ze środka twardy głąb, a resztę pokroić w paseczki/półtalarki, tak jak się kroi cebule i wrzucić do miski. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i dorzucić do fenkułu. Dobrze wszstko posolić, popieprzyć, wsypać dowolne ulubione suszone zioła i wlać oliwę. Warzywa przemieszać i wyłożyć na płaską formę żarodoporną lub na blaszkę do ciasta wyłożoną papierem pergaminowym.

Formę z warzywami wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C (termoobieg, lub 200°C piekarnik bez termoobiegu) przez jakieś 25 minut. Po tym czasie na warzywa wyłożyć zamarynowane ryby. Odrobiną marynaty można polać warzywa i wszystko wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze jakieś 20 - 25 minut, aż rybki się już nieco zarumienią.
Smacznego.
P1150543.JPG

P1150546.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego