• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 128 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 413 880 / 3041 dni
 
smakoszka
 
Przyznaję szczerze, że nie za bardzo przepadam za rybkami. MÓj Kapsel za to je uwielbia i mógłby jeść dosłownie dziennie. Zatem średnio raz w tygodniu pojawiają się na naszym stole. I aby smakowały również mi, staram się wymyślać i eksperymentować tak, by przde wszystkim nie było nudno.

I tak kilka dni temu zrobiłam ryby alaa caprese, czyli z pomidorami, mozzarellą, bazylią i cukinią.
Jak wyszło? Całkiem nieźle. Na pewno będzie kiedys powtórka.


SKŁADNIKI:

* 600 - 750 g filetów rybnych
* 4 - 5 pomidorów
* 1 cukinia (ok. 350 g) (u mnie żółta)
* garść świeżych liści bazylii
* 1 niecała łyżeczka oliwy
* sól, pieprz, dowolna ziołowa mieszanka przyprawowa
ryba alla caprese.JPG

Dużą płaską formę żąroodporną posmarować oliwą.
pomidory i cukinię umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroic na plasterki. Mozzarellę również pokroić na plastry.
Na przemian układać plastry cukini, pomidorów i mozzarelli na dnie formy, w ten sposob by plasterki zachodziły na siebie.  Dobrze posolić, popieprzyć i obsypać ziołami oraz kilkoma pokrojonymi listkami świeżej bazylii.

Filety jeśli mieliśmy mrożone, to najpierw je rozmrozić, potem opłukać, dobrze osuszyć np przy pomiocy papierowego ręcznika. Filety posolić, popieprzyć i poukładać w formie na warstwie z warzyw i sera.
Na nich ułożyć kolejną warstwę z pomidorów, cukini i mozzarelli. Znowu posolić, popieprzyć, obsypać ziołami i bazylią.

Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg, piekarnik bez termoobiegu 200°C) przez ok. 30 - 35 minut (w zależności od piekarnika).

W międzyczasie pomidory mogą puścić sporo wody, należy więc delikatnie część tej wody odlać.
P1150725.JPG

P1150726.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego