• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 128 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 413 880 / 3041 dni
 
smakoszka
 
Żaden z moich facetów nie jest w ogóle miłośnikiem żołądków i gdybym ja tak za nimi nie przepadała, pewnie nie gotowałabym tego gulaszu wcale. Jestem jednak zdania, iż każdą rzecz można tak przygotować, że nawet ci, którzy twierdzą, iż tego nie lubią, zajadają w końcu ze smakiem i jeszcze proszą o dokładkę.

Dokładnie tak też jest w naszym domu z tym gulaszem. Przygotuję go na żołądkoch, na których wcześniej gotuję rosół. I właśnie tyjm rosołem podlewam potem gulasz. I tylko wtedy kiedy tak właśnie przygotowuję owy gulasz, moi panowie są nim zachwyceni. Ja sama dla siebie pewnie zadowoliłabym się mniej pracochłonnymi wersjami, ale w końcu czego się nie robi dla facetóóó których się kocha.


SKŁADNIKI:

* 600 - 700 g drobiowych żołądków
* warzywa na rosół: marchewki, pietruszka, seler, por i co tam jeszcze chcecie
* 2 cebule
* 5 ząbków czosnku
* 2 łyżki masła Ghee
* 2 liście laurowe
* kilka ziaren ziela angielskiego
* sól, pieprz, chili
* 1,5 torebki dowolnego ciemnego sosu lub mąka
gulasz z zoladkow.JPG

Żołądki dokładnie oczyścić z ewentualnych błon i chrząstek. Wypłukać pod bieżącą wodą zeskrobując jednocześnie nożem śluz z wewnętrznej strony żołądków.
Warzywa na rosół obrać i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wrzucić oczyszczone żołądki oraz włoszczyznę. Dodać liście laurowe, 2 - 3 ząbki czosnku i kilka ziaren ziela angielskiego. Zalać wodą i ugotować z tego rosół.

Gdy będzie gotowy, rosół przecedzić przez durszlak. Ugotowane żołądki pokroić na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w kostkę.

W garnku lub na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na nim nieco żołodki. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć trochę aż cebula się zeszkli. Potem wlać tyle rosołu, by przykryło mięso. Posolić, sporo popieprzyć sieżo zmielonym pieprzem i dusić
wszystko pod przykryciem z dobre pół godziny. W razie potrzeby podlewac w trakcie jeszcze rosołem.

W jakimś garnuszku rozmieszać w wodzie sos z torebki (lub jeśli wolicie 2 - 3 łyżeczki mąki). Wlać tę miksturę do gulaszu i ciagle mieszając całość zagotować.  
Ot i gotowe.
P1170511.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego