• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 128 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 413 880 / 3041 dni
 
smakoszka
 
Niedawno Dorota narobiła mi smaka żeberkami, więc postanowiłam zrobić je na obiad i ja. U mnie w domu najbardziej lubimy żeberka przygotowane w wersji bbq i upieczone w piekarniku.


SKŁADNIKI:

* 1, 5 - 2 kg żeberek
* 2 cebule

marynata:
* 1 szklanka Coca-Coli
* 3 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę.
* 1 łyżka miodu
* pół szklanki sosu cygańskiego lub ostrego ketchupu
* po pół łyżeczki majeranku, tymianku, czarnego pieprzu
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* szczypta chili
2 - zeberka pieczone.JPG

Najpierw przygotować marynatę mieszając wszystkie jej składniki w jakieś misce. Cebule obrać i pokroić w krążki.
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i nasmarować marynatą. Układać w jakieś misce przekładając pokrojoną cebulą. Miskę zawinąć szczelnie folią i odstawić do lodówki lub na balkon na kilka godzin albo nawet na całą noc.

Dużą blaszkę (taką na cały piekarnik) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej żeberka. Blaszkę zawinąć od góry folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Żeberka piec w temp. 200ºC przez ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię aluminiową i zapiec jeszcze z kilka minut, aż żeberka będą miały piękny kolor.
Gotowe.
P1170915.JPG

2a - zeberka pieczone.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego