• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 73 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 411 662 / 2986 dni
 
smakoszka
 
Przepis zamieściła swego czasu na swoim blogu Grażka: zielonyludzik.pinger.pl/m/15086801 Niedawno postanowiłam je przygotować i teraz przepisem dzielę się z wami. Puplepciki okazały sie byc naprawdę smaczne, nawet dla mnie. A to już coś, ponieważ nie jestem wielbicielką rybnych smaków.
Tak więc polecam i wam do wypróbowania.
Przepis podaję tu za Grażką.


SKŁADNIKI:

* 800g filetów rybnych
* 400g warzyw wedlug uznania (u mnie był por, marchewka, korzeń i natka pietruszki, kawałek cukini, czosnek i cebula)
* 2 jajka
* 1 bulka (niekoniecznie sucha)
* bulka tarta
* odrobina oleju
* sól, pieprz, papryka i inne przyprawy w zależności od smaku
rybno - warzywne pulpeciki z piekarnika.JPG

Filety rozmrozić, ewentualnie sprawdzić czy na pewno nie ma jeszcze jakiś ości i jeśli się trafią to je usunąć. Pokroić na małe kawałki i odstawić na sito, żeby pozbyć się nadmiernej ilości wody. Wodę można nawet lekko z filetów odcisnąć.

Warzywa pokroić i podsmażyć na bardzo małej ilości oleju. Doprawić je solą, pieprzem oraz czym tam lubicie i smażyć ciągle mieszając do momentuy, aż zmiękną. Warzywa podczas pieczenia wydzielą i tak sok, ale jeśli całkowicie ona wyparuje, a warzxywa jeszcze nie będą całkiem miękkie możemy dolać odrobinkę wody i dusić nadal.

W trakcie gdy warzywa sie duszą zmiksować rybę nożykiem miksera, aż uzyskamy rybną paćkę. Następnie dodać do tego podsmażone warzywa, pokruszoną  
na mniejsze kawałki bułkę oraz jajka i wszystko znowu zmiksować by powstała w miarę jednolita masa. Ewentualnie możemy teraz jeszcze przyprawic solą i pieprzem. Masa powinna mieć taką konsystencję, żeby można było formować z niej okrągle, nie klejące się za bardzo do rąk klopsiki. Jeśli jest zbyt miękka dosypać nieco bułki tartej.
Z masy formować rybne frykadelki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 35 - 45 minut.
Smacznego.
P1180299.JPG

P1180310.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego