• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 128 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 413 880 / 3041 dni
 
smakoszka
 
Był smalec to i muszą być ciastka ze skwarek.
Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem, to mama piekła nam je, ilekroć robiła w domu swojski smalec. W tamtych czasach, kiedy w sklepach nie było żadnych rarytasów, ciastka ze skwarkek zawsze sprawiały wiele radości. Zajadalismy je z bratem siedząc na dywanie i oglądając "Misia Uszatka" na czarno - białym telewizorze. Och, to były w sumie szczęśliwe lata. Bo ja miałam wspaniałych Rodziców i szczęśliwe dziecinskwo.

Robiłam smalec i oto nazbierały mi się skwarki. Od razu przypomniały mi się te ciasteczka z tamtych lat. Piekłam je dziś z Oliverem. Dla niego frajdą było wyciskanie ciasteczek w kształcie myszy z "Sendung mit der Maus". Dla mnie ciastka miały taki sentymetalny wydźwięk. Przywiały bowiem wspomnienia szczęśliwych dziecięcych lat.

Być może niektórzy z was nie mogą sobie nawet wyobrazić, jak smakować mogą ciastka ze skwarek, ale zapewniam was, iż są smaczne. Nie da się ich zjeść zbyt wiele na raz. Ale to nawet dobrze, gdyż im dłużej leżakują, tym są lepsze.


SKŁADNIKI (na 4 blaszki ciastek):

* 300 g skwarek
* 600 g mąki
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 g zmielonych orzechów
* 200 g cukru
* 1 cukier waniliowy
* 3 jaja
* ok. pół szklanki śmietany

Skwarki należy zmielić lub przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem.
Ze wszystkich produktów zagnieść ciasto. Powinno ono być ścisłe, więc w razie potrzeby dosypać nieco mąki lub dołożyć łyżkę śmietany. Owinąć je folią i wsadzić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyciąć ciasteczka (forma dowolna) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Piec ok 12-15 min. w temp. 200°C (termoobieg 180°C).

Ciastka można dowolnie udekorować lukrem lub czekoladą.
16 - ciasteczka ze skwarek.jpg

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego