• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 342 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 421 104 / 3255 dni
 
smakoszka
 
Jeden z moich wujkow ma swoja pasieke i chyba dlatego ja sama od najmlodszych lat bylam nauczona do spozywania naturalnego miodu. W moim domu wszyscy jestesmy milosnikami tego cudownego daru natury. U mnie kazdy z nas ma swoj ulubiony miodzik ze wzgledu na smak czy konsystencje i dlatego zawsze w kuchni mam kilka sloikow.   Nie tylko slodzimy miodem herbatke czy inne domowe napoje. Czesto zamiast cukru dodaje go do wypiekow, ale tez laduje on na kanapkach czy (obowiazkowo) jako tajemny dodatek poprawiajacy smak jakiegos sosu np pomidorowego. Nie kupuje nigdy miodu w zwyklych sklepach, bo nie mam jakos zaufania do nich czy nie sa oszukane. Wole miodzik kupowac prosto z pasieki, od pszczelarzy.

Tak czy siak chcialam wam jedynie przypomniec o tym, ze naprawde warto pokochac miod, bo jakikolwiek wybierzecie, ten naturalny ma zawsze cudowne wlasciwosci.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Miód jest jednym z najstarszych leków używanych na świecie. Poprawia odporność organizmu, ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Składa się głównie z fruktozy, glukozy i wody. Zawiera również inne cukry i enzymy śladowe oraz szeroką gamę witamin, w tym witaminy B6, B1, B2 i B5 i minerały takie jak wapń, miedź, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk, antyoksydanty i aminokwasy. Warto wspomnieć, że niezwykle cenne w miodzie jest żelazo, bo choć jest go mało, to występuje w bardzo dobrze przyswajalnej formie.
Różne odmiany miodu posiadają także dużą ilość przyjaznych bakterii (pałeczki kwasu mlekowego i szczepy Bifidobacterium), co potwierdza leczniczą moc miodu.

-) Ma działanie antybiotyczne, powodujące zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, działanie przeciwzapalne oraz podniesienie odporności na zakażenia i infekcje.
-) Ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.
-) Korzystnie wpływa na układ nerwowy, dzięki zawartości glukozy. Systematyczne spożywanie miodu obniża napięcie nerwowe, uspokaja, usprawnia pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem.
-) Jest cennym produktem odżywczym zwłaszcza dla osób wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.
-) U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy, wspomaga odporność, zwiększa apetyt, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, zapobiega wymiotom, wywiera lekkie działanie nasenne i uspokajające.
-) Zawarte w miodzie cukry proste odgrywają rolę w procesie detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu organizm przez działaniem zanieczyszczonego środowiska, obniżając toksyczne działanie używek tj. alkoholu, nikotyny.


*Miód wielokwiatowy*, zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach. Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.

*Miód rzepakowy* jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje, drobne kryształki mają smalcowatą konsystencję oraz białą lub kremową barwę. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.

*Miód gryczany* jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowe komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.

*Miód lipowy* w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, czasem z lekką goryczką. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

*Miód akacjowy* w stanie płynnym jest jasny. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną. Pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. Zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń. Łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm. Zaleca się wypicie na 2 godziny przed snem szklanki naparu z melisy z łyżką miodu akacjowego. Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.

*Miód spadziowy* wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. W sprzedaży spotykamy najczęściej miody ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej. Różnią się barwą, konsystencją, smakiem, aromatem i szybkością krystalizacji. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka. Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.

*Miód mniszkowy* ma jasnożółty kolor, krystalizuje szybko, nierównomiernie. Ma wysoką aktywność biologiczną (czy biotyczną). Polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.

*Miód wrzosowy* należy do najlepszych miodów nektarowych. Ma barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje dość szybko, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

*Miód leśny* ma intensywny kolor i subtelny aromat charakterystyczny dla lasów. Zwykle jest to mieszanka zapachów lipy, dzikiej róży, głogu, maliny, kruszyny dziurawca, rumianku, borówki i wielu innych ziół. Różnorodność nektarów, z których pszczoły wytworzyły miód leśny, wzbogaca jego jakość. Miód leśny pomaga w przeziębieniach i schorzeniach na tle alergicznym, wzmacnia system nerwowy i poprawia samopoczucie.

*Miód nawłociowy* pojawił się sprzedaży nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśno-słodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek. Jest lubiany przez dzieci.

*Miód nostrzykowy* o lekkim zapachu waniliowym ma jasny kolor, a po skrystalizowaniu staje się jeszcze jaśniejszy lub żółty. Zawiera kumarynę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi. Miód działa uspokajająco i nasennie. Zalecany przy nerwicy serca oraz przy innych schorzeniach serca i naczyń krwionośnych. Zapobiega degeneracjom mięśnia sercowego na tle miażdżycy oraz zakrzepowemu zapaleniu żył. Ma wpływ na zmniejszenie krzepliwości krwi, obniża ciśnienia krwi oraz wykazuje działanie przeciwkrzepliwe. Zaleca się go jako środek przeciwskurczowy w chorobie wieńcowej serca i zakrzepicy naczyń wieńcowych. Można polecić także przy bezsenności, migrenie, nerwobólach i zespole klimakterycznym.

*Miód koniczynowy* wytwarzają pszczoły z nektaru koniczyny białej i czerwonej. Jest aromatyczny, łagodny i ma kwaskowaty smak. W stanie płynnym ma słomkowo-żołtą lub łososiową barwę. Krystalizuje powoli, przyjmując gęstą, drobnoziarnistą konsystencję. Działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie. Jest skuteczny przy zatrzymaniu moczu, w leczeniu biegunek, niedomagań przewodu pokarmowego, zapalenia oskrzeli i wyczerpania nerwowego. Dzięki dużej zawartości fruktozy polecany jest przy cukrzycy.

*Miód słonecznikowy* o intensywnej żółtej słonecznej barwie, ma lekko kwaskowy smak i kremową konsystencję. Po skrystalizowaniu zachowuje miękkość. Pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, wątroby, stanów zapalnych górnych dróg oddechowych oraz chorób skóry. Ponadto posiada bardzo pozytywne działanie na żołądek oraz jelita. Dodatkową zaletą miodu słonecznikowego jest jego dobroczynny wpływ na poziom ciężkiego cholesterolu LDL.

*Miód faceliowy* jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak. Po krystalizacji staje się jasnokremowy, prawie biały. Zalecany jest przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.

*Miód lawendowy* jest herbaciany w kolorze, ma delikatny zapach i smak. Wspomaga leczenie nerwic, łagodzi irytację, zmniejsza depresję, ogranicza wahania
nastrojów, zwalcza bóle głowy, bezsenność, wyczerpanie nerwowe, rozjaśnia umysł. Działa take kojąco na serce.

*Miód eukaliptusowy* o barwie jasnobrązowej, ma mocny zapach z przyjemnym aromatem. Łagodzi podrażnienia ukladu oddechowego, działa wykrztuśnie, jest pomocny przy kaszlu, przeziębieniach, w zapaleniu płuc, zapaleniu oskrzeli, krztuściu, zapaleniu zatok, astmie, posiada działanie przeciwgruźlicze. Jest dobrym antyseptykiem. Wspomaga gojenie ran.

*Miód pomarańczowy* ma jasno herbaciany kolor, subtelny aromat kwiatów pomarańczy, łagodny i przyjemny smak. Działa uspakajająco, ułatwia zasypianie. Ze względu na swój smak polecany jest jako słodki dodatek do potraw, deserów, napojów. Jest dość gęsty, ale lejący. Miód ten potęguje właściwości przypraw i sprawia, że potrawy mają bardziej intensywny i wyrazisty smak.


miodzik.JPG

Na zdjeciu miody jakie akurat mam w domu. Zobaczcie jak roznia sie kolorem i konsystencja. Od gory: eukaliptusowy (to jego wlasnie dodaje jako tajemny dodatek do sosow), rzepakowy (ulubiony Daniela), wielokwiatowy, slonecznikowy (bardzo kremowy, najbardziej ulubiony przez Olivera), wrzosowy i moj ulubiony spadziwy.
-----------------------
zrodlo:
stopnadwadze.pl/(…)cudowny-miod…
www.miodzpolskichpasiek.pl/artykuly.php?site=miody

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
  •  
     
    Miód jest wspaniały, przywożę sobie słoik z Polski i wydzielam nam do herbatki jak jesteśmy przeziębieni...
     
  •  
     
    @czarny motyl: Kasztanowy ma bardzo specyficzny smak i zapach. Mi tez nie bardzo smakowal i chociaz pewnie sa jacys wielbiciele tego wlasnie, to jak dla mnie byl on po prostu ... beee.
     
  •  
     
    ja tez się na miodzie wychowałam-ale tym prosto z ula, nie z nie wiadomo skąd.
    osobiście wielbię akacjowy! ale ogólnie smaczne są niemal wszystkie miody (kasztanowy mi nie podszedł smakiem)
     
  •  
     
    Kocham miodzio, a moj ulubiony to akacjowy.Bardzo chetnie sprobowalabym miodu lawendowego, tylko gdzie taki kupic...
     
  •  
     
    @Bafka: masz rację w dzieciństwie jadłam również rzepakowy :) a teraz nie przepadam, nie odpowiada mi kolor (jak smalec)
     
  •  
     
    @myBaby: To zrob sobie taka i podelektuj sie smakiem. Ja sama czesto robie sobie kanapke z serkiem twarozkowym i na to miod. Normalnie niebo w gebie. Przynajmniej jak dla mnie.
     
  •  
     
    @Papic:): Ja w dziecinstwie bylam wychowana glownie na rzepakowym, bo taki najczesciej mial wujek ze swojej pasieki. Rzepakowy dzis jest ulubionym mojego Daniela. Ja obecnie najbardziej lubie miody ciemne, te o wyrazistym smaku: lesny, spadziowy czy gryczany. Niesamowicie fajny i jak dla mnie rarytasowy jest miod eukaliputusowy, to jego wlasnie dodaje najczesciej do sosow. A slonecznikowy, ktory ma konsystencje kremowa i smak pudrowych cukierkow jest ulubionym miodem mojego Olivera i najczesciej laduje na kanapkach.
     
  •  
     
    kusisz, mam ochotę na kanapkę z miodkiem :D
     
  •  
     
    Też zostałam nauczona by jeść miód. Często dodaję też go do wypieków. uwielbiam miód faceliowy lub lipowy.