• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 102 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 412 803 / 3015 dni
 
smakoszka
 
Na fb ktoś zapodał taki przepis i jako, że wydał mi się nie tylko ciekawy, ale mega prosty do przygotowania, to postanowiłam upiec ten chlebek. I jak?
Chleb, chociaż w kolorze jest nieco szarawy, to smakuje naprawdę dobrze. Na ciepło był wręcz rewelacyjny. Potem równie smaczny. Na drugi dzień nadal świeżutki. Na trzeci ... nie wiem bo już go nie bylo. Z pewnością będę go robić jeszcze nie raz.
Zauważcie, że do upieczenia tego chleba nie dodaje się żadnych drożdży czy innych spulchniaczy. A i tak chlebek wychodzi całkiem fajny i z takimi charakterystycznymi chlebowymi dziurkami.
W moim przepisie zmniejszyłam tylko ilość soli, bowiem w tym podanyum na fb było jej zdecydowanie za dużo.


SKŁADNIKI:

* 500 g białej (nieprażonej) kaszy gryczanej
* 700 ml letniej wody
* niecała 1 płaska łyżeczka soli
* 3 - 4 łyżki dowolnych ziaren (słonecznik, siemię lniane, czarnuszka) jeśli mamy i lubimy ale nie musi ich być
P1210083-tile.jpg


Kaszę wsypać do jakieś większej miski i zalać wodą. Przykryć ściereczką lub pokrywką i odstawić miskę na jakieś 24 godziny. Po tym czasie
Po jakiś 8-12 godzinach można sprawdzić czy cała woda się wchłonęła. Kasza na górze nie powinna być sucha, powinna być ciągle zamoczona, więc jak uznamy iż wody jest troszkę za mało, to można odrobinkę jej dolać.

Po 24 godzinach od zalania dodać sól i zblendować kaszę na papkę. Do masy jeśli chcemy możemy dosypać ziarna słonecznika, czarnuszki czy siemienia lnianego. Co tam mamy i lubimy. Ja dodałam właśnie siemię.
Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na kilka (5 - 8) godzin. W tym czasie ciasto odrobinę urośnie.
Po tym czasie wstawić do piekarnika i piec w temp. 200°C przez około 50 - 55 minut.

Od połowy pieczenia można przykryć od góry arkuszem papieru do pieczenia, by chlebek się od góry za bardzo nie spiekł, ale to już zalezy od waszych piekarników.
P1210089.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego