• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 42 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 410 185 / 2955 dni
 
smakoszka
 
Shakshuka to potrawa wywodząca się z kuchni tunezyjskiej, ale bardzo popularna we wszystkich krajach arabskich. Najczęściej podawana na śniadanie. Jednak nadaje się doskonale równiez na obiad czy kolację, bo danie jest bardzo sycące. Co to jest owa tajemnicza shakshuka? Ano nic innego jak jajka sadzone w sosie pomidorowym. Chociaż to niekoniecznie jest sos jako sos. Bardziej pysznie zasmażone pomidory. Oczywiście są różne wersje tej tradycyjnej potrawy i tam gdzie jest ona popularna zapewne każda gospodyni przyrządza ją nieco inaczej. Można zatem dodać jakieś dodatkowe warzywa, mięso, kiełbaski czy nawet rybę. Jak tam kto woli i lubi. Ja przepis podaje w tej wersji jaką najbardziej lubimy my.


SKŁADNIKI (na 1 dużą patelnię, dla 4 osób):
* 4 - 5 dużych pomidorów
* 1 - 1,5 cebuli
* 3 większe ząbki czosnku
* 1 cała lub pół papryki
* 1 papryczka chili (pominąć jeśli lubicie wersję łagodną)
* 6 - 8 jajek
* nieco oliwy
* pół łyżeczki kuminu
* pół lub 1 łyżeczka słodkiej papryki
* sól, pieprz
* nieco posiekanych świeżych ziół według uznania (moze być pietruszka lub kolendra, lub bazylia, lub lubczyk - co tam macie i lubicie)

Pomidory naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem na jakieś 3 - 4 minutki, potem opłukać zimną wodą i obrać je ze skórki. Pokroić na małe kawałki (wyrzucając jednak wodnite środki z nasionkami).
Paprykę umyć, oczyścić i najlepiej obrać nożykiem (lub specjalnym obierakiem) ze skórki. Pokroić na małe kawałki, najlepiej w paseczki. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek drobniutko posiekać. Jeśli lubicie na ostro to pokroić drobniutko też papryczkę chilli.
P1010356-tile.jpg

Na patelni rozgrzać nieco oliwy i wrzucić na to poskroje cebulę, paprykę i czorsnek (w wersji pikantnej też chilli). Smażyć przez kilka minut. Następnie dorzucić pokrojone pomidory i znowu smażyć co chwila mieszając. W międzyczasie dodać kumin, słodka paprykę, posolić i popieprzyć. Wszystko zasmażyć jakies 5 - 10 minut mieszając, ale jeśli bedzie robiło się za suche, można dolać odrobine wody. Na koniec wbić jajka i smażyć jeszcze tyle już bez mieszania do momentu aż zetną się białka (najlepiej jak patelnię się przykryje się pokrywką). I właściwie gotowe. Posypać jeszcze posiekanymi ziołami i delektowac się pysznym smakiem.
P1010360.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego