• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 102 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 412 803 / 3015 dni
 
smakoszka
 
Masełko ziołowe może być wspaniałym dodatkiem do mięska z grilla, albo do tostów. Czasami dodaję je do ziemniaczków, czy ryżu. Na dobrą sprawę można go dodać do wielu rzeczy. A posmarowane najpierw takim masełkiem kanapki stanowi niezłą odmianę.
W sklepach dostępne są masła ziołowe w kilku odmianach, jednak najbardziej lubię takie właśnie "domowej produkcji".

Oczywiście można użyć ziół świeżych, ale by masło jednak dłużej zachowało świeżość, to jednak zawsze używam ziół suszonych.
Według smaku, można dodawać niektórych ziół i przypraw więcej lub mniej. Po prostu jak kto lubi.


SKŁADNIKI:

* 1 kostka masła
* 1 czubata łyżeczka kurkumy lub - jeszcze lepiej domowej vegety
* suszone zioła jakie macie w domu - ja dałam koperek, lubczyk, estragon, tymianek, bazylie - wszystkiego po niecałej łyżeczce
* pół łyżeczki czosnku
* pieprz i sól (jeśli dajecie vegetę zamiast kurkumy, to soli już raczej nie trzeba)

Jeśli macie w domu młynek elektryczny (taki do kawy) to najlepiej jest wszystkie zioła wraz z kurkumą lub vegetą w nim po prostu zmielić. Im bowiem są drobniejsze, tym masło będzie miało mniej grudek.
Jeśli nie macie młynka, to po prostu mieszacie wszystkie te przyprawy ze sobą, a potem musicie je tylko dobrze wymieszać z miękkim masłem. Gotowe.
12 - maselko ziolowe.jpg

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego