• Wpisów: 1357
  • Średnio co: 2 dni
  • Ostatni wpis: 73 dni temu, 13:36
  • Licznik odwiedzin: 411 662 / 2986 dni
 
smakoszka
 
Ogórki kiszone, ogórki marynowane w occie, ogórki jako mizeria... Ale na ciepło? I tu pojawia się zdziwiona mina.
No właśnie. Kiedy mieszkałam jeszcze w Polsce nigdy nie jadłam tak przyrządzonych ogórków. Ani w moim rodzinnym domu, ani u nikogo innego. Po prostu w polskich domach (przynajmniej tych, w których ja bywałam) ogórków na ciepło się nie robiło. Za to przeciętny Niemiec zapytany o Schmorgurken z pewnością będzie wiedział o co chodzi. Być może poda wam nawet swój ulubiony na nie przepis.

Okazuje się, że ogórki na ciepło są pyszne i mogą śmiało stanowić przystawkę do obiadu, zastępując kapustę czy oklepaną marchewkę z groszkiem. Chcecie wypróbować czegoś nowego, wprowadzić nieco urozmaicenia do waszych obiadów? Zatem bardzo polecam wam ten przepis.


SKŁADNIKI (dla 4 osób):

* 5 - 7 ogórków (chodzi o ogórki krótkie, takie jakie sie daje np do słoika by zakisić, a nie te długie sałatkowe)
* 1 duża cebula
* ok. 150 g jakieś kiełbasy, salami lub boczku
* sól, pieprz
* odrobina oleju
* 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
* 2 łyżki ketchupu
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
schmorgurken.jpg

Ogórki umyć i obrać ze skórki. Przy okazji moja Babcia i Mama uczyły mnie, że ogórki należy obierać od kwiatka do ogonka, czyli od strony jaśniejszej do ciemniejszej. W ten sposób unikniemy tego, że ogórek staje się czasem gorzkawy.
Z obranych ogórków wydrążyć za pomocą łyżeczki środki z nasionkami. Przygotowane w ten sposób ogórki pokroić na kawałki grubości ok. 1 cm.
Kiełbasę (lub salami lub boczek) oraz cebulę pokroić w drobną kostkę.

W głębokiej patelni lub w jakimś garnku rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić na to pokrojoną kiełbasę i cebulę i króciutko podsmażyć. Dorzucić teraz ogórki, dobrze wszystko popieprzyć i posolić.  Smażyć całość przez kilka minut. Następnie należy wlać ok. 2/3 szklanki wody i dusić wszystko kolejne kilka minut. Gdy ogórki będą już miękkie (ale nie powinny się rozpadać), dodać śmietanę, ketchup i koncentrat pomidorowy. Wszystko wymieszać, zagotować i ... gotowe.

Smacznego.
P1080833.JPG

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego